fixa ögonfransar och smink inför bröllop

Bröllopsfransar- Allt om Fransförlängning

Funderar du på vilken typ av frans eller fransbehandling du ska göra inför ditt bröllop? Isåfall har du hittat helt rätt. Från att bara ha kunnat välja mellan mascara och lösfransar så finns idag ett riktigt buffébord av olika alternativ. I det här blogginlägget tar vi upp fördelar och nackdelar med allas våra älskade fransförlängning till bröllop.

“Det enda dramat man vill uppleva på sin bröllopsdag är sina dramatiska fransar”

Fransförlängning- en av våra stora favoriter

Fördelar med Fransförlängning

 • Vakna upp med snygga fransar på din bröllopsdag!
 • Fransarna håller sig perfekta hela dagen!
 • Naturligare resultat!
 • Behövs endast göras flera veckors mellanrum
 • Behåll dina snygga fransar till smekmånaden

När uppfanns fransförlängningen?

I århundraden har ögonfransen varit ett omtalat attribut på människokroppen.Redan på 1870-talet började man experimentera med olika metoder som skulle ge resultatet av längre och vackrare fransar. Åtminstone skulle det se så ut. En av dessa metoder var att man brukade klippa ändarna på fransarna samt använda vax för att visualisera långa fransar. Det var först nästan 150 år senare som man började producera semipermanenta fransar i Korea och den koreanska trenden har sedan dess tagit världen med storm. 

Vad är fransförlängningar gjorda av?

Idag finns det ett flertal olika fransförlängningar samt tekniker för olika ändamål såsom; fylligare, längre eller mer böjda fransar. Många lockas av faktumet att man kan vakna upp på morgonen med snygga, fräscha fransar som håller sig fina i flera veckor. 

Syntet Vs Silkesfransar Vs Minkhårsfransar

De första och än idag vanligaste materialet i fransförlängningar är syntet. Dessa går ofta under olika namn vanligast; syntetfransar, silkesfransar och minkhårsfransar. De olika namnen kan vara något vilseledande då fransarna ofta varken innehåller minkhår eller silke. Vi uppmanar till att fråga din franstylist om du vill vara säker på vilket material det är då det även förekommer äkta minkhårsfransar. Den största skillnaden mellan fransarna är ofta vilken grad av syntet de innehåller. Syntetfransar innehåller mest syntet, sedan kommer silkesfransar och minst syntet finns i minkhårsfransar. Ju mindre syntet, desto mer naturliga och lättare fransar.

Singel eller Volymfransar?

Singelfransar

De första fransförlängningarna gjordes i form av singelfransar, vilket innebär att en lösfrans limmas på din naturliga frans. Med singelfransar får du:

 • ett naturligt resultat likt effekten av mascara (fast bättre om du frågar mig)
 • Med singelfransar har du även möjlighet att välja vilken typ av böj du vill ha på fransen.

Singelfransar rekommenderas även till dig med redan täta egna fransar då resultatet av singelfransar blir klassiskt och intensivt. “Your’s but better” med andra ord.

Volymfransar

Sedan de första fransförlängningarna kom har nya tekniker etablerats och den vanligaste idag är så kallade volymfransar, även kallat 3D-fransar eller Russian Volume. Istället för att applicera en fransförlängning på varje naturlig frans så limmar man på flera fransförlängningar på varje egen frans. Resultatet av volymfransar är:

 • “fluffigare” fransar
 • tätare fransrad

Volymfransar är perfekt för dig med glesare och tunna egna ögonfransar.

För dig som inte kan välja erbjuder även många franssalonger något som kallas Mixfransar. Med denna metod får du mer fyllighet än med singelfransar men ett något mer diskret resultat än rena volymfransar.

Hur länge håller fransförlängningen?

Den vanligaste metoden när det kommer till fransförlängningar är att en fransteknolog limmar på en eller flera fransförlängningar på din riktiga frans med hjälp av semi-permanent lim. Om man sköter fransförlängningen som man ska så brukar fransförlängning hålla ungefär lika länge som din egna ögonfranscykel. Med andra ord följer fransförlängningen med din egna frans när den trillar av efter ungefär 3-4 veckor. 

Skötsel av Fransförlängning:

Hur du sköter dina fransar är avgörande för hur bra och hur länge dina fransförlängningar håller. För att fransarna ska hålla så bra som möjligt bör man innan behandling tänka på att:

 • Använd ej feta och oljebaserade produkter samt smink runt ögonen ca 12 h innan behandling.
 • Använd ej fransböjare, fransfärg eller annan fransbehandling innan du ska göra fransförlängning (det gör det svårare för fransförlängningen att fästa bra på din naturliga frans)

För att öka livslängden på fransförlängningen bör du efter behandlingen tänka på:

 • Använd ej feta och oljebaserade produkter samt smink runt ögonen ca 24 h efter behandling.
 • Duscha, träna eller basta ej på ca 24 h efter behandling då det kan lösa upp limmet.
 • Låt ej schampoo och balsam till ditt hår komma i kontakt med fransförlängningen när du sedan duschar.
 • Gnugga inte ögonen
 • Borsta dina fransar dagligen
 • Försök att inte sova med ansiktet mot kudden
 • Använd ej mascara (om du vill använda mascara ska endast speciell mascara avsedd för fransförlängning användas)
 • Tvätta dina fransar med fransschampo minst 2-3 gånger i veckan


Hur långt innan bröllopet ska jag göra fransförlängningen?

När det kommer till fransförlängningar inför bröllop vill man ofta ha så fräscha fransar som möjligt till bröllopsdagen. Ha tålamod och boka inte behandlingen för tidigt. Några dagar innan brukar vara lagom.

Risker med fransförlängning:

När det kommer till risker med fransförlängningar så är det som med nästan allt annat. Även fransförlängningar har sina för- och nackdelar, men vi rekommenderar att man läser på oavsett vilken behandling eller “ingrepp” man ska göra.

Allergisk reaktion

Till att börja med finns en liten risk att du är allergisk mot limmet som används. Eftersom att man blundar under hela behandlingen så hamnar limmet endast på din ögonfrans och risken att du får lim i ögat är relativt liten. Skulle du ändå uppleva irritation så kan man enkelt behandla en allergisk reaktion med ögondroppar. Är du orolig kan du alltid kontakta salongen för att få be om att göra ett pricktest innan behandling. Vid besvär inom 24h efter behandling kontakta din fransstylist omgående för omedelbar borttagning.

Allergiframkallande

En annan inte lika välkänd risk med fransförlängningar är att de flesta franslim som används idag innehåller så kallade cyanoakrylater. Cyanoakrylater är estrar som ofta används i superlim men vilka från början framtogs för att tillverka klar plast som skulle förbättra sikten inom vapenindustrin. 

Enligt Maria Hedmer (Yrkeshygieniker på Arbets- och miljömedicin , Region Skåne) och

Katrin Dierschke (Specialistläkare på Arbets- och miljömedicin) Region Skåne som skriver Frågor och Svar om Ögonfransförlängning  för 1177 vårdguiden (2019-10-17) så

är cyanoakrylater allergiframkallande. De menar att om du redan fått en allergisk reaktion så avråder vården från att testa igen då alla franslim som används idag innehåller cyanoakrylater. Hedmer och Dierschke menar även att det idag ännu inte finns någon myndighet i Sverige som kontrollerar att limmet får användas till ögonfransförlängning. Iställer skriver dem att Kemikalieinspektionen kontrollerar så att innehållet i limmet uppfyller kraven enligt kemikalielagstiftning när det kommer till korrekt märkning och varningstext till limmet. Hedmer och Dierschke menar även att om du har eksem, astma eller allergier så bör du helst avstå från fransförlängning. 

Torra ögon och bakteriell infektion:

Fransförlängningar kan även i vissa fall orsaka torra ögon menar Jennifer Yu, M.D (ophthalmologist at the UW Medicine Eye Institute) som intervjuas för Right As Rain by UW medicine i artikeln Eyelash Extensions- your worst Frenemy (2019-04-01). Enligt Yu så kan fransförlängningen blockera den oljeproducerande körtel som finns bakom den naturliga fransen. Oljan som produceras i körteln är till för att skydda ögat, menar Yu, vilket leder till att ögat blir torrt om oljebalansen påverkas. Några av de symptom som framgår i texten är:

 • Irritation
 • En brännande känsla i ögonen
 • Rodnad
 • Att ögonen tåras

Yu menar även att den blockerade körteln kan bilda en vagel vilket i sin tur leder till en bakteriell infektion med liknande symptom som torra ögon. I artikeln berättar hon hur ett första tecken på en infektion i ögat är om du har “geggiga” ögon på morgonen. 

Sliter fransförlängningar på dina naturliga fransar?

Gällande om fransförlängningar sliter på dina naturliga fransar så råder det mycket delade meningar i ämnet. Många franstylister menar att så länge du går till en utbildad fransteknolog och sköter dina fransar så ska inte fransförlängningar slita på din egna frans. 

Jennifer Yu som intervjuas  i artikeln ovan menar istället att för tunga fransförlängningar kan stressa din egna frans till att falla av och på sätt skada hårfollikeln. Enligt Yu kan upprepad skada på fransroten sedan förlänga och till och med stoppa produktionen av dina egna fransar i värsta fal.-

Personligen har jag själv aldrig upplevt att mina egna fransar har tagit skada efter att ha gjort fransförlängning. Men då har jag å andra sidan gjort relativt lätta singelfransar samt varit noga med att gå till en utbildad fransstylist.