Bröllopsfotograf

gm Bröllopsfoto

Fransförlängning

gm bröllopsfoto

ALLT OM FRANSFÖRLÄNGNING

Funderar du på vilken typ av frans eller fransbehandling du ska göra inför ditt bröllop? Isåfall har du hittat helt rätt. Från att bara ha kunnat välja mellan mascara och lösfransar så finns idag ett riktigt buffébord av olika alternativ. I det här blogginlägget tar vi upp fördelar och nackdelar med allas våra älskade fransförlängning till bröllop.

“Det enda dramat du vill uppleva på din bröllopsdag är dina dramatiska fransar”

bröllopsfotograf Gustav Markholm

FÖRDELAR FRANSFÖRLÄNGNING

Fransförlängning Bröllop.

Vilket material ska jag välja?

I århundraden har ögonfransen varit ett omtalat attribut på människokroppen.Redan på 1870-talet började man experimentera med olika metoder som skulle ge resultatet av längre och vackrare fransar. Åtminstone skulle det se så ut. En av dessa metoder var att man brukade klippa ändarna på fransarna samt använda vax för att visualisera långa fransar. Det var först nästan 150 år senare som man började producera semipermanenta fransar i Korea och den koreanska trenden har sedan dess tagit världen med storm. 

Idag finns det ett flertal olika fransförlängningar samt tekniker för olika ändamål såsom; fylligare, längre eller mer böjda fransar. Många lockas av faktumet att man kan vakna upp på morgonen med snygga, fräscha fransar som håller sig fina i flera veckor. 

Syntet Vs Silkesfransar Vs Minkhårsfransar

De första och än idag vanligaste materialet i fransförlängningar är syntet. Dessa går ofta under olika namn vanligast; syntetfransar, silkesfransar och minkhårsfransar. De olika namnen kan vara något vilseledande då fransarna ofta varken innehåller minkhår eller silke. Vi uppmanar till att fråga din franstylist om du vill vara säker på vilket material det är då det även förekommer äkta minkhårsfransar. Den största skillnaden mellan fransarna är ofta vilken grad av syntet de innehåller. Syntetfransar innehåller mest syntet, sedan kommer silkesfransar och minst syntet finns i minkhårsfransar. Ju mindre syntet, desto mer naturliga och lättare fransar.

Risker med fransförlängning?

Man läser ofta mer gärna om fördelar med skönhetsbehandlingar än nackdelar och risker. Vi förstår er. Hur fantastiskt skulle det inte vara med en behandling som endast medförde positiva effekter. Du har trots allt både avsatt tid och spenderat pengar på det. Men varje mynt har två sidor och vi tycker därför att det är viktigt att ta upp både för- och nackdelar med det vi tipsar om.  Är det någon gång man bör läsa på lite extra så är det kanske just inför ett bröllop. Det händer långt ifrån alla, men av årets 365 dagar är nog inte sin bröllopsdag den bästa dagen att utsättas för någon av följande möjliga biverkningar:

Allergisk reaktion

Till att börja med finns en liten risk att du är allergisk mot limmet som används. Eftersom att man blundar under hela behandlingen så hamnar limmet endast på din ögonfrans och risken att du får lim i ögat är relativt liten. Skulle du ändå uppleva irritation så kan man enkelt behandla en allergisk reaktion med ögondroppar. Är du orolig kan du alltid kontakta salongen för att få be om att göra ett pricktest innan behandling. Vid besvär inom 24h efter behandling kontakta din fransstylist omgående för omedelbar borttagning.

Allergiframkallande

En annan inte lika välkänd risk med fransförlängningar är att de flesta franslim som används idag innehåller så kallade cyanoakrylater. Cyanoakrylater är estrar som ofta används i superlim men vilka från början framtogs för att tillverka klar plast som skulle förbättra sikten inom vapenindustrin. 

Enligt Maria Hedmer (Yrkeshygieniker på Arbets- och miljömedicin , Region Skåne) och Katrin Dierschke (Specialistläkare på Arbets- och miljömedicin) Region Skåne som skriver Frågor och Svar om Ögonfransförlängning  för 1177 vårdguiden (2019-10-17) så är cyanoakrylater allergiframkallande. De menar att om du redan fått en allergisk reaktion så avråder vården från att testa igen då alla franslim som används idag innehåller cyanoakrylater. Hedmer och Dierschke menar även att det idag ännu inte finns någon myndighet i Sverige som kontrollerar att limmet får användas till ögonfransförlängning. Iställer skriver dem att Kemikalieinspektionen kontrollerar så att innehållet i limmet uppfyller kraven enligt kemikalielagstiftning när det kommer till korrekt märkning och varningstext till limmet.

 Hedmer och Dierschke menar även att om du har eksem, astma eller allergier så bör du helst avstå från fransförlängning. 

BAKTERIELL INFEKTION

Fransförlängningar kan även i vissa fall orsaka torra ögon menar Jennifer Yu, M.D (ophthalmologist at the UW Medicine Eye Institute) som intervjuas för Right As Rain by UW medicine i artikeln Eyelash Extensions- your worst Frenemy (2019-04-01). Enligt Yu så kan fransförlängningen blockera den oljeproducerande körtel som finns bakom den naturliga fransen. Oljan som produceras i körteln är till för att skydda ögat, menar Yu, vilket leder till att ögat blir torrt om oljebalansen påverkas. Några av de symptom som framgår i texten är:

  • Irritation
  • En brännande känsla i ögonen
  • Rodnad
  • Att ögonen tåras

Yu menar även att den blockerade körteln kan bilda en vagel vilket i sin tur leder till en bakteriell infektion med liknande symptom som torra ögon. I artikeln berättar hon hur ett första tecken på en infektion i ögat är om du har “geggiga” ögon på morgonen. 

bröllopsfotograf Gustav Markholm
Bröllopsfotograf gustav markholm

Letar ni bröllopsfotograf?

Vi fotograferar i hela Sverige! Läs mer om våra tjänster och erbjudanden här:

Sliter fransförlängningar på dina naturliga fransar?

Gällande om fransförlängningar sliter på dina naturliga fransar så råder det mycket delade meningar i ämnet. Många franstylister menar att så länge du går till en utbildad fransteknolog och sköter dina fransar så ska inte fransförlängningar slita på din egna frans. 

 Dr Jennifer Yu som intervjuas  i artikeln för Right As Rain by UW medicine i artikeln Eyelash Extensions- your worst Frenemy (2019-04-01) ovan menar istället att för tunga fransförlängningar kan stressa din egna frans till att falla av och på sätt skada hårfollikeln. Enligt Yu kan upprepad skada på fransroten sedan förlänga och till och med stoppa produktionen av dina egna fransar i värsta fal.-

 Personligen har jag själv aldrig upplevt att mina egna fransar har tagit skada efter att ha gjort fransförlängning. Men då har jag å andra sidan gjort relativt lätta singelfransar samt varit noga med att gå till en utbildad fransstylist.

SAKNAR DU NÅGOT? - FEEDBACK

Är det något i texten du saknar? Anser du något i texten vara utdaterat? Skicka in din åsikt här nedan. Din feedback är viktig för oss. Vi jobbar ständigt för att förbättra vår plattform samt uppdatera våra sidor så ofta som möjligt.

Vi är mycket tacksamma för din åsikt!




    Hur hittade du hit?