Bröllopsfotograf

Gm Bröllopsfoto

bröllopspresent

gm bröllopsfoto

BRÖLLOPSPRESENTER

Är du inbjuden till bröllop? Vad härligt! Vi är säkra på att ni kommer ha en underbar dag framför er. På Bröllopsfotograf Gustav Markholm vet vi även att med bröllop kommer en hel del förberedelser. En av de förberedelser som ofta kan väcka flest funderingar hos dig som bröllopsgäst är hur mycket man ska lägga på bröllopspresenten.

HUR MYCKET SKA MAN LÄGGA?

Till att börja med finns det inte ingen regel eller etikett som säger hur mycket man bör lägga på en bröllopspresent till brudparet. Men en tumregel är enligt många att utgå ifrån sin relation till brudparet. Enligt en artikel från Vogue (How Much Should You Spend on a Wedding gift? 11 ettiquette tips 2019-10-21) där man utgick från undersökningar utförda av American Express Spending and Saving Tracker lägger en amerikansk bröllopsgäst i genomsnitt:

1200 kr- om det är en familjemedlem som gifter sig
999 kr – om man är en vän till brudparet
500-700 kr om det är en bekant 

Familj

1200 kr och uppåt

Vän

999 kr och uppåt

Bekant

500 - 700 kr

GE PENGAR SOM BRÖLLOPSPRESENT?

Enligt etikettexperter råder det delade meningar om huruvida det är okej att ge pengar som bröllopspresent. Vissa menar att pengar är ett känsligt ämne och att det anses ofint av brudparet att önska sig bröllopspresenter i form av pengar. Många har dock uppfattningen att de flesta brudpar har större uppskattning av pengar än prylar samtidigt som det ofta även underlättar för bröllopsgästerna. 

Idag gifter sig de flesta senare i livet än vad vi gjorde förr. Enligt statistik från SCB så var under år 2018 medelåldern för första giftemål för kvinnor 33,9 år och 36,3 år för män. Detta innebär att de flesta som gifter sig idag redan har bott ihop några år och därför ofta har välutrustade hus eller lägenheter. Behovet av fler prylar kan således ur detta perspektiv anses vara mindre än vad det kanske var förr.

Pengar - Klimatsmart

Att ge pengar i form av bröllopsgåva är dessutom ett mer klimatsmart alternativ. Enligt en artikel som publicerades i Expressen (2019-05-25) så krävs det 22 000 kg vatten för att ta fram ett kg bomull i ett land med torrt klimat. Genom att ge pengar som bröllopspresent kan brudparet istället köpa saker som de garanterat kommer ha användning av. På så sätt kan bröllopsgåvor i form av pengar anses som mer miljövänligt.

Bröllopspresent Klimatsmart Eco
Bild: Lena Khrupina

Vill man dock inte ge pengar som bröllopspresent är en bra lösning att brudparet tar fram en önskelista, vilket underlättar både för gäster och för klimatet.

BÖLLOPSPRESENT PÅ EN BUDGET?

Att anordna bröllop kan vara dyrt. Men att vara bjuden på bröllop kan också få sina utgifter. Kanske behöver du köpa nya kläder till bröllopet? Du ska transportera dig dit. Betala barnvakt. Ta ledigt från jobb och på det köpa en bröllopspresent?

Men lugn! En bröllopspresent är egentligen bara en lyckönskning och inget krav. Det är trots allt tanken som räknas och det viktigaste för brudparet är att din närvaro under bröllopet. En personlig bröllopspresent kan vara mer värd än en dyr!

bröllopsfotograf Gustav Markholm
Erbjudanden & tjänster

Letar ni bröllopsfotograf?

Koppla av och njut av ert bröllop. Vi hjälper er med fotograferingen för att föreviga er stora dag på bästa sätt. 

sv_SESvenska
en_USEnglish sv_SESvenska