Bröllopsfotograf

Gm Bröllopsfoto

När ska man skicka bröllopsinbjudan?

Traditionellt sett brukar man skicka ut sin bröllopsinbjudan mellan 6-8 veckor innan bröllopet. På två månader har gästerna god tid på sig att planera och göra rum i sina scheman. En tumregel är även att ge gästerna mer tid på sig om ni planerar att ha bröllopet längre bort eller under semesterperioder. Vissa par brukar därför skicka ut påminnelser redan ett halvår innan bröllopet äger rum, så kallade “Save the dates- kort”. Detta är inget måste men en trevlig gest mot dem som gillar att vara ute i god tid.

OSA? - TIPS BRÖLLOPSINBJUDAN

För att kunna planera bröllopet bör man till fördel skriva ut en OSA (Om svar anhålles). Med detta menas den tid som gästen har möjlighet att tacka ja eller nej till bröllopet.  För att ni som brudpar ska hinna göra justeringar inför bröllopet så brukar sista OSA vara ungefär 2-3 veckor innan bröllopet äger rum. Det är schysst att underrätta bröllopsarrangörer och catering om exakt antal bröllopsgäster med minst en vecka till godo men exakta detaljer står ofta i de avtal ni skrivit med catering-firman. Har dina gäster ännu inte svarat trots OSA? Avsett en eftermiddag till att ring upp dem. De är bara ett kort samtal bort!

DIGITALA TIPS!

Ett alternativ om ni inte vill skriva ut för mycket information på er bröllopsinbjudan är att skapa en hemsida för ert bröllop där ni kan lägga ut viktig information till era gäster. Kanske om det finns möjlighet till boende, aktiviteter dagen efter, specifika önskemål och kontaktuppgifter till brudföljet.

Ni kan enkelt köpa en domän för en billig peng via någon av de olika webb-hostarna som finns. Via WordPress kan ni själva skapa hemsidan. Det finns massor av användarvänliga verktyg och plug-ins som är lätta att använda även för en nybörjare.

Ett annat alternativ om ni inte vill skapa en hel hemsida är att göra ett event för ert bröllop på Facebook. Där kan ni bjuda in de gäster som ni önskar ska komma. Det finns till och med en funktion för de som bjuds in att snabbt klicka i om de är intresserade/kan komma/kan ej komma, vilket ger er en snabb fingervisning av hur många som har möjlighet. 

Vi har även sätt alternativ då bröllopspar gjort en Instagram för sitt bröllop där både kan dokumentera bröllopsplanering samt publicera information till gästerna.

Ett hett tips när det kommer till teknik är att fundera på om ni vill att gästerna ska fotografera på ert bröllop. Det är självklart kul att alla ska få ha minnen i sin egna mobil från er stora dag. Men det finns en liten problematik med att många personer då ofta hamnar på bild med mobilen i högsta hugg på den proffesionella fotografens bilder. Det brukar alltid bli bra ändå men det tåls att fundera över.  Kanske vill ni ha en del av dagen då gästerna inte fotograferar själva?

Tips Bröllopsinbjudan
Bild: Dmitry Zvolskiy

CHECKLISTA

Vi har tagit fram en enkel liten checklista med det viktigaste att ha med på bröllopsinbjudan. Lycka till! Ps. Glöm inte att skicka med ett svarskuvert i inbjudan!

Bröllopsfotografering med bruden och brudgummen innan bröllopet
bröllopsfotograf Gustav Markholm

Namn Brudpar

VILKEN FONT?

Ett hett tips när det kommer till bröllopsinbjudningar är att välja så kallade “Opposite Fonts”. Det vill säga fonter i motsatt stil exempelvis en väldigt klassisk blandat med en modern. Men försök att hålla er till 2 fonter. Om man blandar för många så kan det lätt se rörigt ut. Var noga med att fonterna går att läsa!

 Alex Brush

Allura

Cookie 

Sacramento

Waiting for the Sunrise 

Pinyon Script

DESIGN BRÖLLOPSINBJUDAN?

När det kommer till design på bröllopsinbjudan kan man verkligen inspireras i all oändlighet. Vårt bästa tips är att hämta inspiration från olika hemsidor eller inspirerande appar, exempelvis pinterest eller Harpers Bazaar

Idag finns det även många sidor där man kan ladda ner digitala mallar till er bröllopsinbjudan. Exempelvis Wedding Chicks eller Cards and Pockets

Stressa heller inte för mycket över er bröllopsinbjudan. Det är trots allt ert bröllop ni ska fira och om ni är lyckliga så kommer allt annat bli perfekt också!